Már majdnem fényképezőgép: brutális kamerával érkezett meg a Xiaomi 12S Ultra

Már majdnem fényképezőgép: brutális kamerával érkezett meg a Xiaomi 12S Ultra

A Xiaomi három új mobilt is bemutatott, amelyek közül egyértelműen a 12S Ultra emelkedik ki.

Alig egy hónapja szivárgott ki, hogy a Xiaomi hamarosan új csúcsmobillal rukkolhat elő, egy hete pedig már az is kiderült, miben lesz különleges a legerősebb készülék: a fotózásban. Bár biztosat csak a tesztek után lehet majd mondani, a bemutató alapján úgy tűnik, valóban ütős lett a Xiaomi 12S Ultra.

Hogy a fejlesztés középpontjában a fotózás áll, azt már első ránézésre is meg lehet mondani. A telefon hátlapjának nagyjából harmadát a kamerasziget teszi ki, amire szükség is van, a cég ugyanis a Sony 1 hüvelykes képérzékelőjét építette be a telefonba. (Ez technikailag nem jelent egy valóban 1 hüvelykes átmérőjű szenzort, de megfelel ennek a kategóriának.) Ez azért is nagy szó, mert ilyet általában a drónok kamerái rejtenek, nem pedig a telefonok, ahol jóval kevesebb a hely egy ilyen alkatrész számára. A szenzoron egy pixel 3,2 µm méretű, de a jobb képminőség érdekében 4 ilyen pixel tud összedolgozni. Ennek köszönhetően az ilyen fotók 12,5 megapixelesek lesznek.

© Xiaomi

A – szokásoshoz képest – nagyobb méret azért is fontos, mert minél nagyobb felületen éri a fény a képrézékelőt, annál jobb lesz a kép minősége, és annál kevesebbet kell szoftveresen bűvészkedni a fotóval. A méretbeli különbségek főként akkor jönnek ki, amikor gyenge fényviszonyok között kell fényképezni. A Xiaomi szerint tovább javítja a minőséget, hogy a telefonhoz a Leica készített optikát, amivel megpróbálják maximalizálni a szenzorhoz eljutó fény mennyiségét.

A közlemény szerint a lencserendszer olyan aszférikus lencséket tartalmaz, amivel orvosolni próbálják az olyan leképezési hibákat, mint a becsillanás, a szellemkép vagy a kromatikus aberráció – ez az a jelenség, amikor egy elkészített fotónál azt látjuk, hogy a fotózott téma kontúrjánál különböző színek jelennek meg. Ezek persze a fotózásban nem tekinthetők spanyolviasznak, a mobilfotózás terén azonban komoly előrelépést jelenthet, hogy az objektív ad megoldást a felmerülő problémák egy részére, nem pedig a szoftver.

© Xiaomi

A telefon fő kamerája 50,3 megapixeles, és olyan, mintha egy 23mm gyújtótávolságú – nagy látószögű – objektívvel fotóznánk. Emellett van egy 48 megapixeles ultraszéles látószögű egység – ezzel készülhetnek a makrofotók is –, valamint egy periszkopikus teleobjektív is. A telefon .JPEG vagy .DNG (RAW) formátumú képeket tud készíteni. Videózás terén 4K-s felvételt készít 30 és 60, FullHD felvételt pedig szintén 30 és 60 képkocka/másodperces sebességgel.

© Xiaomi

A telefon egyébként egy 6,73 colos Super AMOLED kijelzőt kapott, ami 3200 x 1440 pixel felbontással bír, a frissítési rátája pedig 1 és 120 Hz között váltakozhat. A 4860 mAh-s akkumulátort egy 67W-os töltő pumpálja fel, de vezeték nélkül is tölthetjük (50W), sőt, más eszközöket is tölthetünk vele (10W). A motorháztető alatt a Snapdragon 8+ Gen 1 processzor dolgozik, amihez 8 és 12 GB RAM, valamint 256 vagy 512 GB tárhely társul.

Xiaomi 12S és Xiaomi 12S Pro

Bár a Xiaomi 12S Ultra egyértelműen a zászlóshajó, azért nem érdemes megfeledkezni a család másik két tagjáról sem. Ezek már sokkal inkább a hagyományos vonalat képviselik: a hátoldalon egy 50 megapixeles szenzor van a fő kamera mögött, ami a két modellnél más-más kamerákkal egészül ki. Míg a Pro esetében két másik 50 megapixeles kamera – egy ultraszéles látószögű és egy 50 mm-ese objektívnek megfelelő – egészíti ki a rendszert, addig a 12S esetében az ultraszéles látószögű 13 megapixeles, a teleobjektív pedig 5 megapixeles.

Mindkét mobilban a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzor dolgozik, ami 8/12 GB RAM-mal, valamint 128/256/512 GB tárhellyel egészülhet ki. A 12S Próban egy 4600 mAh-s, a 12S-ben pedig egy 4500 mAh-s akkumulátor dolgozik. A különbség a készülékek méretéből is adódik, ugyanis előbbinél egy 6,73, utóbbinál pedig egy 6,28 colos panelről beszélhetünk.

A három készüléket egyelőre Kínában kezdik el árulni, az árak az alábbiak szerint alakulnak ott (konfigurációtól függően):

  • Xiaomi 12S – 235 ezer–305 ezer forint,
  • Xiaomi 12S Pro – 276 ezer–346 ezer forint,
  • Xiaomi 12S Ultra – 352 ezer–411 ezer forint.

 

Forrás: HVG

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük