200 nyelvet ismerő fordítón dolgozik a Meta, szavakat és mondatokat is le tud majd fordítani

200 nyelvet ismerő fordítón dolgozik a Meta, szavakat és mondatokat is le tud majd fordítani

Az univerzális eszközt nyílt forráskódú projektté alakítják, hogy mások is segíthessenek jobbá tenni.

Bár az interneten, illetve az alkalmazásboltokban elérhető fordítók már egészen okosak, egy könyv vagy irat fordítását azért nem szívesen bíznánk rájuk. Ennek oka, hogy e rendszerek nem képesek komplex működésre, így például a kifejezéseket akár teljesen rosszul is értelmezhetik. A mesterséges intelligencia viszont itt is megmutathatja előnyeit, és egy ismerős piaci szereplő már el is kezdte feltérképezni a lehetőségeket.

Az említett cég a Meta, a Facebookot és az Instagramot is gondozó/üzemeltető társaság, ami hosszabb ideje már kísérleti programoknak is lehetőséget ad. Ezek közé tartozik egy univerzális fordítóeszköz is, amivel az eltelt hónapokban kezdtek dolgozni. A munka most azonban egy fontos mérföldkőhöz érkezett, nyílt forráskódú szoftverré alakítják, hogy azok is hozzá tudjanak szólni a munkához, akik nem a Meta alkalmazottjai.

Az ügyben Mark Zuckerberg, a társaság alapítója és ügyvezetője is nyilatkozott, és ebben azt is hozzátette, hogy az AI-, vagyis mesterségesintelligencia-alapú modelljük 200 nyelvre (lesz) képes fordítani. Ezek között olyan nyelvek is megtalálhatók, amiket egyáltalán nem támogatnak a ma elérhető fordítórendszerek.

Zuckerberg szerint a projekt létrejöttében a Meta szuperszámítógépe, az AI Research SuperCluster (RSC) is sokat segít, ugyanis ezen a rendszeren végzik a modell tesztelését. Ez utóbbit idén januárban mutatta meg a cég, hangsúlyozva, hogy a teljesítményének köszönhetően a világ egyik leggyorsabb és legsokoldalúbb rendszeréről van szó.

Ami az újfajta fordítót illeti: Zuckerbergék nem csupán egy letölthető/online elérhető eszközt készítenek, hanem egy olyat, ami a cég metaverzumos fejlesztéseihez is kapcsolódik majd. Ebben az új digitális világban ugyanis sokféle emberrel találkozhat a felhasználó, köztük olyanokkal is, akik másfajta nyelvet beszélnek. Az új rendszer viszont sokat segíthet a szavak és mondatok értelmezésében.

 

Forrás: HVG

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.